Wat is Vrijmetselarij

We oefenen elke dag bewust en onbewust invloed uit om zaken voor elkaar te krijgen. Ieder doet dat op z’n eigen unieke wijze. Het mooie is, je kunt deze vaardigheden ontwikkelen. Zo krijg je, in elke situatie, op een prettige manier méér voor elkaar.
Dat wil toch iedereen?

Zo begint de advertentietekst voor een persoonlijke effectiviteitstraining. Op google vind je vele advertenties die dit soort trainingen onder de aandacht brengen. Ze zijn gericht op handige vaardigheden om anderen effectief te beïnvloeden.

Het verbeteren van persoonlijke effectiviteit is belangrijk en vraagt om persoonlijke groei. Ook bij de vrijmetselaar gaat het om persoonlijke groei. Maar dan anders.

Persoonlijke groei.
Groei gaat in de natuur vanzelf. Denk maar aan een boom. Langzaam maar zeker vermeerdert een boom zich in lengte. De bladerkruin op zoek naar het licht. De omvang van de stam neemt jaarlijks toe en ondergronds vormt zich een heel groot netwerk van wortels. Zijn geaardheid, zijn verbinding met de aarde.

Bij mensen gaat geestelijke groei niet vanzelf. Geestelijke groei is een bewuste keuze om zichzelf te onderzoeken en zich te ontvouwen tot een authentieke persoonlijkheid. Binnen de vrijmetselarij noemen wij dat spirituele groei dat begint met ‘Ken U zelve’ om vervolgens te ontdekken hoe je in liefde kunt uitreiken naar je broeders. Met broeder bedoelen we alles wat op aarde leeft; mens, dier en de aarde zelf. Maar de werkelijke uitdaging is om op zoek te gaan naar de bron van het licht, de scheppende impuls buiten en in ons zelf.

Aarde.
Onze aarde, die bedreigd wordt door klimaatverandering, noemen wij ook onze broeder. De aarde draagt ons, voedt ons en laat ons genieten van de natuur. Wij maken onderdeel uit van de natuur. In dat besef voelen we ons ook verantwoordelijk voor de aarde. Zijn vrijmetselaren dan zwevers. Zeker niet. We staan spreekwoordelijk in de Hollandse klei. Het Covid-19 (Corona) virus raakt ons net als iedereen. Maar juist door die broederschap, dat luisterend oor voor de dynamiek in de natuur, die verbondenheid met alles wat op deze aarde leeft, blijven we evenwichtig en sterk.

Hoe draagt de vrijmetselarij bij aan persoonlijke groei?De vrijmetselarij is de oudste vereniging van Nederland. Ze brengt haar leden (broeders) bijeen om – gezamenlijk, maar ieder op eigen wijze – elkaar te inspireren tot een waarachtig leven en tot verbetering van de wereld.